FITORISC PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 01 November 2007

 

PROCEDURA DE FITOREMEDIERE SI EVALUARE A RISCULUI IN ZONE CONTAMINATE CU METALE

Luarea deciziilor cu privire la managementul zonelor contaminate cu metale presupune doua etape: 1) evaluarea riscului asociat transferului metalelor din sol si, in cazul in care acest risc este substantial, 2) stabilirea solutiilor optime de remediere a zonei contaminate. Bioremedierea in general si fitoremedierea in particular se afla printre cele mai importante directii de dezvoltare a tehnicilor de remediere pe plan international si sunt insotite de simularea efectelor aplicarii tehnicilor prin modelare matematica. In acest context, proiectul FITORISC se adreseaza urmatoarele directii prioritare:

3.3.3 Eco-tehnologii de reabilitare şi reconstrucţie ecologică; tehnologii de remediere a solurilor contaminate.

3.3.5 Crearea bazelor de date şi meta-date georeferenţiate, a modelelor matematice şi a infrastructurii ciclului decizional.

Obiectivele proiectului sunt:

Obiectivul 1: Caracterizarea si modelarea matematica a circuitelor biogeochimice ale metalelor in zonele contaminate.

Obiectivul 2: Optimizarea experimentala si prin modelare matematica a solutiilor de remediere a zonelor contaminate.

Obiectivul 3: Elaborarea sistemului expert pentru evaluarea de risc si alegerea solutiei optime de remediere.

Obiectivele vor fi atinse printr-o cercetare interdisciplinara moderna implementata de un consortiu de cinci institutii cu traditie in domeniu, intre care si un institut de matematica aplicata. Proiectul va fi condus de o cercetatoare reintegrata, beneficiaza de experienta internationala a numerosi membri ai echipei si de sustinerea unei retele europeane. Utilizatorii finali ai instrumentelor de asistare a deciziilor produse in proiect sunt explicit consultati in cadrul activitatilor de dezvoltare a acestora.

Pagina WEB a Proiectului

Last Updated ( Thursday, 17 June 2010 )
 
< Prev   Next >